Baura Fauralindottir – Viking

Spelas av: Shaperinn

Namn: Baura Fauralindottir
Kallas: “Ula” av småsyskonen som inte kan uttala R.
Folkslag/ras: Människa
Kön: Kvinna
Ålder: ~ 20-25 år
Längd: 172 cm
Ögonfärg: Bruna, men med ett stänk av blått i det vänstra.
Hårfärg: Kastanjebrunt, bongstyrigt. Når henne ner till midjan.
Födelseort: Kaldrland, vid kusten söder om Tinderstad och Vargskogen.
Yrke: Fiskare, lädergarvare samt halvlärd sköldmö.

Klädsel: Föredrar linne/bomulls byxor och tunikor framför långa klänningar. Har ofta flera sjalar runt om axlarna eller midjan samt x antal läder pungväskor eller bältesväskor runt höften.

Utseende
Baura är en ung kvinna med bongstyrigt kastanjebrunt hår runt sitt fräknigt ansikte. Hon har håret ofta flätat och uppsatt för att få bort det ur ansiktet när hon arbetar. Hennes kvinnliga frisyrer är nog det enda kvinnliga med henne, annars bryr hon sig inte mycket om sitt utseende. Hon har haft funderingar på att raka av sig håret bara för att slippa det, men aldrig kommit längre än med kniven i hand, rädd över vad hennes mor skulle ha tänkt samt att hennes far nog skulle blivit väldigt missnöjd, kort sagt.

Hennes händer är starka, vana vid handarbeten, smått fläckade av färg och oljor då hon arbetar med läder. Små ärr här och där efter att ha slintigt med kniv eller andra små sår som uppkommit när hon arbetat, bergsklättrat, fiskat, jagat samt stridit.

Hennes kropp är spänstig och tålig efter år av praktiskt arbete samt brottande med sina yngre syskon.

Personlighet
Baura är född med en glad och sprudlande livsgnista. Hon har alltid älskat att arbeta med händerna och se efter sina syskon. Omsorgen om sina syskon har gjort henne till en väldigt öm och välvillig person, men med ett stenblocks orubblighet när hon väl beslutat sig för något. Hon har ett lugnt temperament, men knappast en ängels tålamod – kan bli lätt irriterad över småsaker men glömma dem i nästa stund – flera års träning med småsyskon.

Bakgrund

“Hvalvíksta kallar vi vår by, många valar simmar förbi vår vik”, berättade hon leende.  “Ibland en och en annan säl, men de har lärt sig att inte stanna för länge på bergen runt om vattnet i närheten av viken, för då hamnar de i våra magar.”

Baura är uppväxt i en stor familj, äldst i en syskonskara av sju, som alla är praktiskt lagda och utför någon form av yrke med händerna och inom hantverk. Hon följde sin farbror och blev lädergarvare/lädermästare och kan skapa det mesta, allt från läderskor och seldon till skyddande läderutrustning och väskor. Hennes far var en gång i tiden en stor vikingakrigare, men som i sina senare år slog sig ner vid kusten söder om Tinderstad och blev en hederlig fiskare och båtbyggare.

Hennes mor var en skicklig sköldmö samt sömmerska, men efter flera havandeskap, samt förlusten av tre barn, hade moderns en gång starka kropp slutligen börjat vittra och tyna bort. Modern hade lärt Baura som ung mycket inom stridskonst och hur man hanterar vapen så som svärdet och yxan, men allt eftersom fler syskon kom till familjen blev lektioner i stridskonst mer sällan och istället hantverk en större del av Bauras liv, samt att hjälpa till att sköta om sina yngre syskon.

Tillsammans med fadern och sin farbror har hon emellanåt rest till Tinderstad för att fördriva handel, emellanåt även Frostheim. Hon har tagit tillfälliga jobb som lädergarvare i städerna, men lever för det mesta i sin by och sköter hushållsysslorna i faderns stockhus, som är en av de största i fiskebyn då deras familj även är den största.

Då byn ligger så avlägset söder ut är det inte många som kommer på besök till byn och byborna lever ett lugnt fredligt liv själva, i stort sett oberörda av vad som händer i resten av Kaldrland.

Egenskaper och förmågor
Bauras flinka händer kan skapa det mesta med nål och tråd, främst med läder då hon har stor kunnighet inom lädergarvning, men hon är inte så pjåkig när det kommer till tyg eller liknande material som ska sys ihop eller formas för att klä eller skydda kroppen. Samt skapa fiskelinor eller nät.

Hon må ha tränat svärdkonst med både sin mor och far, men blev aldrig så skicklig på det. Hon kan ändock försvara sig dugligt.

Hon kan en del om växter, vad som är ätbart och bra till matlagning men är inte läkekunnig eller utbildad inom örter.

Svagheter
Sin familj. Efter att ha förlorat sin mor samt tre syskon är rädslan stor att förlora någon mer.

Trots kunskap inom svärdskonst och halv upplärd till sköldmö är hon inte den skickligaste när det kommer till stora vapen och strider. Hon kan försvara sig med nävarna, små knivar eller brottning men skulle inte komma långt mot ett svärd eller en yxa, trots att båda hennes föräldrar var krigare.

Kan vara på extremt dåligt humör om hon inte fått mat i magen.

Familj

Fader: Garvald Medakinson, före detta stor vikingakrigare men sedan flera år tillbaka fiskare och båtbyggare.
Moder: Fauralin Naddurdottir, sköldmö och sömmerska.

Syskonskaran:
1) ♀ Baura, ~20-25 år.
2) ♂ † Thaurlin, 17 år, död under plundrings räd med fadern.
3) ♂ Faulon, efter deras mor. ~18-20 år
4) ♂ † Halldur, avledd en svår vinter, 3 år gammal.
5) ♂ Yrkill ~15-18 år
6) ♀ Erin 12 år.
7) ♂ Cirlo Tvilling 1, 10 år.
8) ♂ Caurlo Tvilling 2, 10 år.
9) ♀ Helgi, ~8 år
10) ♂ † Valdower, avledd pga sjukdom, 1½ år gammal.

Samt en farbror vid namn Anund Medakinson, lädergarvare och lädermästare.

Baura är äldst i hela skaran av sju barn. De hade varit fler, men hårda vintrar och sjukdom hade släckt deras liv och sett till att de förblivit sju istället för tio. Hon mindes dem väl ändå, de små liven som hon emellanåt sköt om. Två små systrar och den senaste en lillebror.

 

Rollspelstrådar:

Vargskogen – Bland brännässlor och harsyra

Leave the field below empty!

A password will be emailed to you.