Fae

Vad är Fae?

Fae är en paralellvärld till Talanrien, som på utsidan kan verka idyllisk, fantastisk och magisk – men som i själva verket är en plats väldigt farlig för de dödliga.

Som en konsekvens av ett uråldrigt krig mellan änglar och demoner splittrades världen i fyra delar. Änglarna och demonerna förvisades till sina egna världar – Himmelriket och Helvetet, medan Talanrien blev de dödliga folkslagens hem, en plats frikopplad från de kaotiska energier som en gång fyllt alla hörn av världen och nästan förtärt den – energier som kallas magi av de dödliga folken.

Här bor uråldriga och farliga väsen som på ytan kan verka lik de dödliga folken i Talanrien, men som är farliga och svåra att förstå.

Magi

En följd av splittringen av världen blev att paralellvärlden Fae skapades, där magin finns kvar i sin rena och okontrollerade form. De energier som formar allting som lever och existerar i Fae är så starka att de läcker in i Talanrien på vissa platser som lärda kallat för kraftcentrum. Vissa individer i Talanrien har förmågan att känna av dessa energiströmmar, kontrollera dem och manipulera dem – de som kollektivt kallas för magiker.

Tid

Fae är en dimension som i sin natur bryter de flesta naturlagar som finns i Talanrien. På samma vis flyter tiden annorlunda i Fae än den gör i Talanrien, och är inte linjär. De dödliga som haft chansen eller oturen att besöka Fae kan märka att då de återvänt till Talanrien har flera veckor eller flera år passerat – eller till och med att de kommit hem innan de reste från första början.

Natt och dag i Fae

Till skillnad från Talanrien som har en natt och dagcykel står ljuset statiskt i himmelen i Fae. Ju längre söderut man reser, ju mörkare blir det och tvärtom, ju längre norrut man reser, ju ljusare. I de ljusare delarna av Fae lever ljusare varelser, så som ljusalver, asar, vaner medan mer varelser som föredrar mörker och skyr från ljus kan finnas i Faes mörkare delar i syd.

Öppningar mellan världarna

Det finns fler platser i världarna där gränserna mellan dem är väldigt tunna. Dessa platser är oftast mest öppna de mörka nätter då månen inte skiner i Talanrien och är helt försvunnen innan nymånen visar sig. Sådana nätter kan den ovetande eller sökande vandra på världens isolerade och magiska platser och plötsligt finna sig i en väldigt märklig och främmande värld – oförmögen att hitta tillbaka hem.

Skuggvärlden

Förutom att Fae och Talanrien är frånskilda finns det även utrymmet mellan världarna som kallas för skuggvärlden. Lite vet man om den världen förutom att det är en farlig plats att fastna i. Här bor förvrängda varelser av mörk materia som korrumperar och förvrider allt de rör vid. Vissa magiker i Talanrien spelar ett farligt spel och drar sin styrka från de varelser som befinner sig i denna förvridna mellanvärld.

Ett exempel som skuggvärlden används av magiker i Talanrien är som ett medel att ta sig från en plats i Talanrien till en annan utan att behöva ödsla restid. Till skillnad från en portal som drar på magikerns energi kräver färden genom skuggvärlden ett offer till de varelser som regerar i skuggvärlden, och klassas som mörk magi.

Asagudar i Fae

Bland de många mystiska och mytomspunna väsen som bor i Fae finns de väsen som Kaldrländarna i norr dyrkar som gudar – asarna och vanerna. De var en gång besläktade till änglar och demoner men förvisades till Fae och besitter krafter dödliga bara kan drömma om. Deras hem i de ljusare delarna av Fae befinner sig på en plats där gränserna är tunna till Kaldrland, vilket är orsaken till varför de dödliga i Kaldrland haft kontakt med asarna tidvis under årtusendena – och grunden till gudasagorna som Kaldrländarna berättar och för vidare. Bland de kändaste nämnda är Oden, Tor, Freja, Frej, Loke, Frigg, Balder, Heimdall, Tyr, Idun och deras hem Valhall.

Faes varelser och invånare

Dimensionen Fae är fylld med märkliga varelser och folk som väsen är fylld av de magiska energier som fyller deras värld. Exemplen är otaliga, allt från skepnadsskiftare, älvor, frostjättar, varelser som dyrkas som gudar av människor, till varelser som för dödliga inte kan beskrivas som annat än fasansfulla monster i olika skepnader och former.

Det gemensamma för Faelingar är att magi för dem är lika naturligt som att andas, till skillnad från de dödliga som spenderar energi och kraft för att utöva magi på ett vis som i grund och botten är självdestruktivt.

En svaghet som många varelser i Fae har är deras svaghet mot föremål gjorda av järn.

Månens resa mellan världarna

Något som få känner till i Talanrien är månens koppling mellan Fae och Talanrien. Månen är en av de få saker som kopplar ihop de två världarna. Då det är fullmåne i den ena dimensionen, är natten mörk i den andra, och under månens faser kan månen ses med ena halvan i Talanrien och den andra i Fae.

Fae i rollspelen

Det finns många öppningar i rollspelen för Fae. Exempelvis kommer många magiska monster som rör sig i Talanrien från Fae. Berättelser och myter om folk som försvinner och aldrig kommer tillbaka är kopplade till Fae. Eller exempel på berättelser om folk som gett sig av som unga, och kommit tillbaka som gamla plötsligt. Likväl kan man snubbla in i Fae av misstag, eller som magiker aktivt söka efter en öppning mellan dimensionerna för att hitta kraft eller svar på mystiska frågor. Möjligheterna är oändliga.

Bra att hålla i åtanke är att det finns väldigt få individer som faktiskt känner till Fae – bland magiska kretsar är Fae mer av en teori och ett debattområde. Öppningarna är svåra att finna, och finns sällan på samma ställe och är inte alltid öppna. De som tar sig dit kan ha svårt att hitta hem igen.

Leave the field below empty!

A password will be emailed to you.