Hallgrim Ramundsson

Spelas av: FruVider

 

Bakgrund

Hallgrim föddes och växte upp inte långt från byn Haukvik i Kaldrland. Han var den andra sonen till den välomsjugne bärsärken Ramund Knudsson, även kallad Ramund Rödskägg efter att hans skägg färgades rött från blodet av hans fiender. Det var ingen familj av rang, men Ramunds vikingatåg hade bringat honom stora rikedomar och de ägde flera gårdar. Däremot, med en far som haft en sådan våldsam ungdom blev även Hallgrim och hans bröders barndom våldsam. För att inte dra skam över sin far drillades de alla hårt för strid så snart de kunde hålla i ett svärd. Stryk fick de ofta och spontant, helst av allt när deras storvuxne far var drucken. Ramund var ingen bra far, eller man för den delen heller. Inte bara sönerna fick stryk, utan även deras mor som Ramund en dag slog ihjäl framför alla tre. Det kom snabbt en ny fru till gården som såg till att Hallgrim fick ytterligare bröder.

Som andra son blev Hallgrims öde klart för honom tidigt. Hans äldre bror Erling skulle givetvis ärva deras far så för Hallgrim fanns endast chansen att vinna egen lycka genom att dra ut på plundringståg som sin far. Hans första blev när han var femton år, en knaper färd som knappt gav chans till strid eller särskilt stor rikedom. Följande år blev det att fortsätta ut på härnad, dessa mycket mer framgångsrika och Hallgrim vann snabbt ett rykte för sin skoningslöshet. Det var under dessa tåg som han lärde känna Audgisil Ulfhedna, men då givetvis helt ovetande om att den andre skulle bli kung en dag. Det var även där han lärde känna brodern till en framstående jarl, Gunnar Bjarksson. En riktigt visionär enligt vissa, en galning enligt de flesta. Gunnar manade Hallgrim och många andra unga krigare att följa honom över det varma havet och till okända stränder som han sett i en syn från gudarna. Men de alla skrattade åt honom och trodde sig aldrig mer få se jarlens bror då han seglade iväg med blott tre skepp.

Men en disig höstdag återvände Gunnar Bjarksson, skeppen fyllda med rikedomar som få skådat tidigare och med sagor om ett stort och mäktigt land i fjärran. Valdgård kallade man det, ett rike där kritter betade sig feta och invånarna gjorde litet eller inget motstånd. Något som nu väckte intresset bland många ärelystna krigare.

Två år senare, våren 1400 TT, seglade sju skepp fyllda med dryga 200 krigare ut från Haukvik med siktet på Valdgård. Två skepp förliste på det öppna havet, men de andra fem tog sig fram. Hallgrim och hans yngre bror Haldor var två av dem som klev i land, utan att veta vad framtiden skulle erbjuda dem.

De härjade längst landets kuster och floder under ett år, klimatet behagligt nog att de slog vinterläger där och stannade i ytterligare ett år. Men folket i landet var inte försvarslösa och de började möta mer och tuffare motstånd av väldisciplinerade soldater Lyckan i plundringarna började vända och missnöje växte bland krigarna. Det var då de fick erbjudandet om att slåss i landets armé. Valdgård var ett kejsardöme som ständigt ville utöka sitt välde och de erbjöds riklig betalning.

De slogs i kejsarens armé under flera år och deras brutalitet och effektivitet imponerade på denne som erbjöd de dryga 100 krigare som var kvar att tjäna som hans personliga garde. Dessa unga män som följde styrka var imponerade över den makt som kejsaren kunde utöva och svor honom trohet. Åren gick, fyllda av krig, fylla och horerier. Långväga handelsmän från Celeras hade sällan någonting att berätta i detalj om deras hemland. Men de hörde att en ny kung regerade. Ibland försökte de skicka bud hemåt, men ingen visste om dessa bud gick fram. Många av dem dog på främmande slagfält, andra av sjukdom. Gunnar Bjarksson var en av dem som de tände ett gravbål för. Under dessa år i Valdgård växte sig nya hierarkier fram. De följde den som man valt att följa, för personens styrka och ryktbarhet. Hallgrim blev under de sista åren vald att leda dem som var kvar i livet.

Kejsaren hade hunnit bli gammal under de år som de stred för honom och på sin dödsbädd befriade han dem från sitt löfte. Han avled kort därefter, våren 1422 TT. Nu återstod inte många fler än dryga 50 krigare av de 200 som satt segel tjugotvå år tidigare. De hade belönats rikligt av kejsaren och erbjöds ett gott liv om de ville stanna i Valdgård. Men enhälligt ville de återvända hem till Kaldrland berätta om sina bragder och visa sina rikedomar.

Så väl hösten 1422 TT såg de äntligen välbekanta kuster igen, efter att ha varit borta i tjugotvå år.

Utseende

Hallgrim är lång och muskulös, inte ens en pondusmage har han fått sin ålder till trots. Hans hår är blont och axellångt, men han har det oftast uppsnurrat på huvudet och sidorna är rakade. Skägget är även det blont och oftast flätat. Ögonen är blå och kalla, hans hy är ljus men han blir lätt brun om sommaren efter många år i söder.

Nästan hela hans kropp täcks av blå-gröna tatueringar som sträcker sig från fingernaglarna upp till halsen på honom. Dessa föreställer oftast slingrande djurornamentik.

 

Personlighet

Hallgrim är allt som oftast munter när han är på fyllan eller med sina vänner. Men i övrigt är han en ganska känslokall och ambitiös individ. För folk från andra kulturer skulle han nog beskrivas som extremt våldsam och skoningslös, men som kaldrlänning märks inte hans avsaknad av moralisk kompass.

Ett liv kantat av våld och krig har såklart satt sina spår i honom. Mörka tankar som endast mer våld, kvinnor och fylla kan stilla. Han klarar helt enkelt inte av sitt egna sällskap i någon längre stund. Han håller även seden högt och ser till att blota rikligt till gudarna och att inte göra något som skulle vredga dem. 

 

Familj

Far – Ramund “Rödskägg” Knudsson – Avliden
Mor – Asta Helgadottir – Avliden
Äldre bror – Erling
Yngre bror  – Haldor
Yngre halvbror – Jerker – Avliden
Yngre halvbror – Svend
Yngre halvbror – Torvald
Yngre halvsyster – Hertha
Yngre halvbror – Vidar 

 

Egenskaper och förmågor

Hallgrim har inte någon akademisk utbildning i krigskonst, strategi eller om världen. Utan det han kan har han lärt sig av andra och från de många år han varit ute i världen. Efter ett helt liv fyllt av strid och resor till havs är han mer än duglig på att ha ihjäl människor och navigera till sjöss. Några förmågor av mystisk natur har han inte, utan är bara människa.

Som simpel människa utan magiska förmågor i en värld full av magiska väsen så är väl det en svaghet i sig.

 

Kort fakta

Namn: Hallgrim Ramundsson
Kön: Man
Ålder: 46 år
Längd: 1,87 m
Ögonfärg: Blå
Hårfärg: Blond
Födelseort: Haukvik (mellan Frostheim och Ranheim, styrt av Jarl Folke Eriksson)
Folkslag: Kaldrlänning

Länkar till rollspelstrådar

Kronologisk ordning:

Leave the field below empty!

A password will be emailed to you.