Barastar

Barastars vapen illustrerad av Johan Sundman

Faktaruta

Allmän information

Kategori: Rike
Plats: Norra delen av bergskedjan Snötopparna
Klimat: Fyra årstider, väldigt kalla vintrar och relativt milda somrar
Regioner: Barastar
Andra namn: Barbarernas rike
Statsskick: Hövdingadöme
Regent: Gharf och Renn

Övrig information

Invånare:  Barbarer
Folkmängd: 10 000
Språk: Tharmadska
Valuta: Guld, byteshandel
Politisk situation inrikes: Stabil
Politisk situation utrikes: Fredlig
Bundsförvanter: Kaldrland
Religion: Tron på gudinnan Nenna

Barastars flagga
Illustrerad av Johan Sundman

Högt uppe på Snötopparnas berg bor människorna från Barastar. Det är ett dolt litet rike där människor som en gång bodde i Tharmad lever i frid från sitt mörka förflutna. Barastars folk är de som överlevde Tharmads fall då de döda reste sig ur sina gravar och förvandlade det en gång stora riket till en fruktans plats. De är ett simpelt folk med en stark ledare vid namn Gharf som tillsammans med sin hustru Renn styr folket. Barastars befolkning hör till de bästa jägarna och de fysiskt mest starka människorna i världen. Det primitiva, karga, kalla och hårda landskapet i bergen har gjort dem hårda och härdade i miljön där bara de starkaste överlever. Andra folk i världen brukar enkelt kalla dem för barbarer.

Historia

Barastars befolkning var från grunden ett flyende folk som flydde från riket Tharmad efter rikets fall när de döda reste sig från sina gravar på grund av en förbannelse utförd av en grupp mäktiga mörkeralver. De få som överlevde valde efter mycket sökande Snötopparna som sitt hem, eftersom de inte ens kunde fly till grannriket Karm efter att Karms konung beordrat att alla flyktingar skulle dödas i rädsla om att sjukdomen skulle befalla hans eget folk. Det tog flyktingarna många år att färdigställa det som de idag kallas Barastar. Vägen dit är krånglig och har många fällor.

Innan Antrophelias drottning Thalias dåvarande general Arastopos sökte deras hjälp under Me’erisias inbördeskrig drygt trettio år sedan var invånarna i Barastar mycket frånvarande från världspolitiken. Tillsammans styr Gharf och hans hustru Renn fortfarande landet då ingen som utmanat Gharf på tvekamp ännu lyckats besegra honom.

Folkets utseende

Barastars befolkning är i medeltal längre och starkare än de flesta människorna i Talanrien, och i och med den konstanta kalla miljön är de vanligtvis klädda i pälsar. Vanligtvis är både männen och kvinnorna lite mer robusta och muskulösa än vad de flesta människorna är på grund av den överlevnads- och krigarkultur de byggt upp. 

En krigare från Barastar

Namn

Kortare och mer “nordiskt” klingande namn. Man brukar tilltalas som son av sin far, och dotter av sin mor. Exempelvis Ramr son av Gharf, eller Nell dotter av Renn.

Samhälle

Barastar är ett litet samhälle där det inte direkt finns något klassamhälle eller uppdelning av kön. Man är den man är, varför sätta namn och separera från det faktumet? som konungen Gharf tyckts ha uttryckt till drottning Thalia när de diskuterade ämnet. Det är sällan någon som har lämnat Barastar, även under alliansen med Kaldrland och Antrophelia höll de sig i sitt rike.

De bränner alla sina döda och sänder askan i vinden, från början nödvändig då de var rädda för att de döda skulle resa sig ur sina gravar, men med tiden blev det en tradition. Deras kyrkogård består av namn inristade i den högresta bergsväggen i mitten av riket.

Det finns ingen given arvtagare, utan deras hövding bestäms av en traditionell tvekamp. Denna tvekamp kan ske när som helst och av vem som helst som är född i Barastar.

Att nå Barastar är inte lätt, om snarare omöjligt om de inte vill det. Många fällor och hinder finns, under alliansen var en hamn öppen under ett av snötopparnas berg. Men efter att ha avbrutit alliansen är den inte tillgänglig längre.

Det första som man möts av är Barastars fästning som, likt staden i sig själv, är formad i berget. Kala bergsväggar och grova trädörrar, utan någon snarare finess. För att komma till staden måste man komma förbi fästingen. En uthuggen trappa, med en brant bergsvägg på ena sidan, som kunde göra vem som helst höjdrädd med de vassa klipporna där under. Till slut gick stentrapporna upp till trä och ett mer öppet landskap som ledde uppåt. En robust träport fanns i muren som omringade staden. En vinglig träbro som leder över stupet som är omkring staden.

Staden i sig är byggd i vit sten och en stor kontrast till de mörka bergsväggarna kring dem.

Barastars ledare

Barastars ledare

Religion

I tidigt skede i Barastar utvecklades tron på gudinnan Nenna. En mild och lugn gudinna, som hjälper att bistå freden som har funnits i Barastar länge. Den närmsta till gudinnan är den äldsta schamanen i samhället.

Militär styrka

“Barastarerna är en av de få, om inte de enda, som nästan skulle kunna jämföras med oss skuggdansare” menade Ziyaté, Lloths forna högra hand och skuggdansare. De har en styrka och utvecklat en egen stridsstil som är effektiv och för det mesta baseras de på att de är dolda.

De flesta i Barastar lär sig jakt och överlevnadsfärdigheter

Senaste händelser

Se tidslinjen

Rollspelstips  

De som rollspelar som Barastarer och rör sig i omvärlden kan uppfattas som något underlig av de som de möter i världen. Barastarer är, trots allt, aningen större än de flesta människor, och har oftast lite mer rakare och ärligare vis att vara. De säger sin åsikt rakt, och förlitar sig på sin råa styrka. Samtidigt är få Barastarer väldigt världsvana, och det kan förekomma stora kulturkrockar.

Bilder

https://www.behance.net/gallery/22337537/Mountain-polis-mattepainting

Post your comment

Leave the field below empty!

A password will be emailed to you.