Hus Gustenburg

Hus Gustenburgs vapen
Illusterad av Johan Sundman
Den nuvarande generationen i Hus Gustenburg

De är en av de äldre ätterna i Karm, som gjort sin förmögenhet på handel och sina saltgruvor. Ätten har mer eller mindre monopol på salthandeln i Karm.

Ättens namn anspelar på deras geologiska härkomst; det vindpinade berget Gusten. Det var för ungefär 1500 år sedan som ättens förfader, Edgar av Lifland lade grunden för vad som senare skulle bli känt som staden Gustenburg. Till ättens förläning räknas staden med omnejd, det tar ungefär 2 dagar att rida genom länet. Vid Snöfloden ligger Salthamn, därifrån fraktar man saltet till huvudstaden och där landar straffångar som ska till någon av saltgruvorna.

Ätten har få ovänner i Karm, men försöker aktivt att inte dras in i några större konflikter. Eftersom man har fullt upp med att skydda sina värdefulla handelstransporter ifrån rövare och sin stad ifrån det barbariska bergsfolkets plundringståg. Vissa kallar Hus Gustenburg för konflikträdda, kalla och snåla. Att de undviker att ta ställning kan reta många. Men det är en envis och stolt ätt, som helst inte villa slösa sina krigare i onödan.

Rykten (både sanna & falska): 

  • Det sägs att de inte kan äta sin mat utan att salta den väl. Därför bär alla i ätten en liten påse med salt med sig, vart än de går. Om man vill tro vissa rykten, så saltar de till och med sin dryck!
  • Det går rykten om att Arius är vad man kallar en svärdslukare. Hans far, Valde ska aldrig riktigt accepterat det och därför gjort allt i sin makt för att hålla sin sons “avvikande” passioner hemliga.
Hus Gustenburgs flagga
Illustrerad av Johan Sundman

Post your comment

Leave the field below empty!

A password will be emailed to you.