Hus Von Breslau

Hus Von Breslaus vapen
Illustrerad av Johan Sundman

Ätten von Breslau nämns i skrifterna år 546 TT då boyaren Juraj borgherre av Breslau ärver grevskapet Märehns lås han äktar kort därefter Bela dotter till Märehns mäktigaste Vojvod. Deras son Tomas kom att bli den första officiella medlemmen i ätten von Breslau och även den som tillslut enade Märehn år 598 TT efter många seklen av inbördeskrig. Som erkännande för dessa framgångar och för att garantera den nordliga och avlägsna provinsen blev Tomas Märehn första markgreve och sen dess har ätten varit Märehns obestridliga vasall herrar.

Tomas von Breslau var även den som lade grunden till de som kom att bli Märehns guldålder. De första vägarna som ledde till Märehn byggdes, de första städerna byggdes och som led av de blomstrade handeln där ull blev en känd exportvara. Framförallt så blomstrade kulturen, vid städerna och Tomas hov kunde den Märehnska kulturen finna sig en ny identitet. Där de invandrade karmiska adeln smälte samman med den Märehnska kulturen. Von Breslau var under hela denna tid kända som de heroiska och ärorika hjältarna i norr som vaktade gränsen mot Barastar och håll utkik efter skepp från norr. Då många ädlingar från Märehn och övriga Karm sökte sig till markgrevarna för att vinna ära grundade Tomas sonson Milan legia morteus så de kunde rida tillsammans med von Breslaus fana.

Slutet på denna guldålder kom att bli markgreve Jaromir styre, enligt rykte hade han låtit mörda sin kusin markgreve Stanimir för att själv ta makten. Kort efter Jaromirs maktövertagande lät han avrätta Stanimirs familj vilket också markerade början på von Breslau konflikten. En blodig konflikt som kostade en tredjedel av Märehns adel livet och slutade med Stanimirs son Nicolaus maktövertagande. Nicolaus styre har varit hårt präglat av flera utrensningar av opposition inom adeln och flera blodiga fälttåg. De en gång ärorika legia morteus har förfallit till en legoknekts förband, adeln som en gång så ärorikt bar Märehns fanor har fått se sina rättigheter begränsade.

Skrivet av Morrikai

Hus Von Breslaus flagga
Illustrerad av Johan Sundman

Post your comment

Leave the field below empty!

A password will be emailed to you.