Klan Runskiig
Zirthimars härskare

Klan Runskiigs familjeträd
Klan Runskiigs vapen
Illustrerad av Johan Sundman

Klanen Runskiigs symbol är ett svart skägg på ett lila fält. Längst skäggets kant är blåa runor ingraverade, som stavar ut klanens ordspråk: “I skuggor finner man alla tings namn.”

Runskiig klanen har i århundraden varit en klan som spelat det politiska spelet bakom kulliserna, och har därför aldrig riktigt setts som ett stort hot mot de andra klanerna. Något som de dock är kända för är att de alltid kan hitta rätt man eller kvinna för nästan vilket jobb som helst, från något så enkelt som gruvarbetare och legoknektar till runmagiker och ambassadörer, samt även arbetare på den mörkare sidan av lagen. Detta har gjort att Runskiig klanen har arbetat nära med de flesta andra familjer, något de har utnyttjat tyst under åren för att samla på sig information och tjänster från de andra klanerna.
Det var inte förrän Elkrizks mor, Angrevein Ydrazal i Runskiig, blev klanens överhuvud som Runskiig började stiga i rankerna snabbare än någon annan klan någonsin gjort. Genom utpressning och inkrävda tjänster så gick Runskiig ut från skuggorna och in i rampljuset. Den slutgiltliga stöten var då Angrevein gifte sig med Kung Aldred Gervinzuk i Vedermers bror, Vermyr Gervinzuk i Vadermer. Det tog inte länge för paret att avla fram en son, Elkrizk, och egentligen så blev få förvånade då Angrevein och Vermyr annonserade att han skulle bära Runskiig namnet, inte Vadermer. Under sin uppväxt så uppvisade Elkrizk samma hänsynslöshet som sin mor, vilket i kombination med hans även för dvärgars korta växt gav honom smeknamnet “Lille Angrzuk”.

Mor och son var näst intil omöjliga att separera. Elkrizk blev tränad i politik, och enligt vissa även lönnmord och spioneri, från nästan samma ögonblick som han kunde tala och gå. Nära inpå åttio år efter hans födsel så dog Kung Aldreds två barn, Vina Finazal i Vadermer och Gervin Aldredzuk i Vadermer, och blott ett år senare så dog även Kung Aldred, vissa säger av sorg, medans andra hävdar i viskande toner att hans bror Vermyr mördade honom. Kungatinget som följde var snabbt över, med Angrvein i tydlig kontrol över de starkaste klanerna. Blott en vecka efter Kund Aldreds begravning så tillträdde Kung Elkrizk Vermyrzuk i Runskiig tronen.

Klan Runskiigs flagga
Illustrerad av Johan Sundman

Post your comment

Leave the field below empty!

A password will be emailed to you.